Fen Fakültemizin Bir Projesi daha TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu

Fakültemiz Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Korkmaz’ın TÜBİTAK “3501-Kariyer Geliştirme Programı” kapsamında sunduğu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu. Bu kapsamda Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Korkmaz’ın yürütücülüğündeki “Bor Trioksit (B2O3) Esaslı Halojensiz Yeni İyonik Sıvıların Sentezi, Karakterizasyonu; Tribolojik ve Kemik Hücrelerindeki Anti-Aşınma Özelliklerinin İncelenmesi” adlı proje TÜBİTAK tarafından desteklenecek. TÜBİTAK “3501-Kariyer Geliştirme Programı” kapsamında hazırlanan proje ile kemik aşınmalarını önleyici bor esaslı yeni iyonik sıvılar sentezlenerek, borun sağlık bilimine kazandırılması amaçlanıyor. Ayrıca, bor içerikli iyonik sıvılar ileriye dönük çalışmalarda akıllı sistemlerde kullanılabilirliği de araştırılacak.

Projede, Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Korkmaz ile birlikte Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Seçil Erden Tayhan, Arş. Gör. Dr. Hüseyin Akbaş ve Dumlupınar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Şen yer alıyor.

“Bor içerikli iyonik sıvıların kemik ve kıkırdak hücre hatlarının anti-aşınma özellikleri araştırılacak”

Proje hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Korkmaz, “Sentezlenecek Bor içerikli yeni iyonik sıvıların tribolojik özelliklerinden ilham alınarak eklem yüzeylerindeki aşınmayı engelleyici ve rejenerasyonunu kolaylaştırıcı etkileri araştırılacaktır. Proje kapsamında, kemik ve kıkırdak hücre hatları kullanılarak rejenerasyon modellerinin oluşturulmasının yanı sıra, bor içerikli iyonik sıvıların, yaygın olarak görülen çeşitli kanser tipleri (prostat, kolon, meme, vb.) üzerindeki etkileri, in vitro koşullarda modellenerek araştırılacak ve bilime katkı sağlanacaktır” diye konuştu.