Fakültemiz Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Ufuk ÇELEBİOĞLU Danışmanlığında Kabul Edilen TÜSEB Projesi İle Bağışıklık Güçlendirici Yeni Formüller Denenecek.
Fakültemiz mezunu Busenur DEREBAŞI'nın TÜSEB tarafından desteklenen projesiyle farklı gıda bileşenleri etkileşiminin, bağırsak sağlığı ve bağışıklık güçlendirme noktasındaki faydaları incelenecek.
Fakültemiz Biyoteknoloji Bölümü mezunu ve aynı zamanda fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Ufuk Çelebioğlu’nun danışmanlığında Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrenimine devam eden Buse Nur DEREBAŞI’nın yürütücülüğünü yaptığı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ‘Yüksek Lisans Öğrencilerine Yönelik A2 Proje Destek Programı’ kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
Fakültemiz Biyoteknoloji Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Sena Davran Bulut’un da çalışmalarıyla katkı sunacağı “Lacticaseibacillus rhamnosus Probiyotiği ile Fenolik Bileşik Syringic Asitin Etkileşiminin Araştırılması: Proteomik ve in silico Moleküler Doking Çalışmaları” başlıklı proje ile insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle kullanılan probiyotiklerle ilgili yeni formülasyonların faydaları araştırılacak. Sağlığa yararlı iki farklı gıda bileşeni olan; doğal antioksidan özelliği bulunan fenolikler ve probiyotiklerin birleşimi sonucu oluşan “sinbiyotik” adı verilen daha yararlı kombinasyonların, bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri farklı yöntemlerle denenecek. Böylece projeyle farklı proteinlerin etkileşimleri sonucunda elde edilen çıktıların, yeni gıda formülasyonları ve Ar-Ge çalışmaları, sağlık ve biyoteknoloji alanındaki gelişmelere de katkı sağlaması hedefleniyor.