image/svg+xml
image/svg+xml

Koranavirüs (KOVİD 19) tanısı için yerli enzim üretimi başarılı oldu

Fen Fakültesi Öğretim Elemanlarımızın Paydaşı Olduğu, Üniversitemiz ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden bilim insanları Koronavirüs (KOVİD 19) tanı kitinde kullanılan enzimleri yerli olarak üretmeyi başardı.

Tokat Teknopark ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile koordineli yürütülen çalışmalar Prof. Dr. İsa Gökçe başkanlığında HidroGen Biyoteknoloji Limited Şirketi kurucu ortakları Üniversitemiz öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Dursun Kısa ve Arş. Gör. Rizvan İmamoğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Hülya Kuduğ ve İstanbul Üniversitesi öğretim elemanı Arş. Gör. Özlem Kaplan ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim elemanları Arş. Gör. Dr. Sema Bilgin, Öğr. Gör. Dr. Yahya Tayhan, Dr. Öğr. Üyesi Seçil Erden Tayhan ve Dr. Öğr. Üyesi Aykut Özgür ile lisansüstü öğrencilerle birlikte sürdürülüyor.


Sürdürülen çalışmalar arasında Koronavirüs (KOVİD-19) tehdidinin Türkiye’de ilk ortaya çıktığı andan itibaren çalışmalarına devam eden Üniversitemiz ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden bilim insanları Koronavirüs tanı kitinde kullanılan enzimleri üretmeyi başardı. Yurtdışından çok yüksek maliyetlerde, sınırlı sayıda ve uzun zaman diliminde tedarik edilen enzimlerin yerli ve milli olarak üretilmesiyle Koronavirüs salgınına karşı mücadelenin daha etkin sürdürülmesine katkı sağlandı.

“Çalışmalar başarılı, 1 milyon kitlik enzim üretilebilir”

Üniversitemiz Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Dursun Kısa, başarıyla sürdürülen çalışmalar sonucunda 1 milyon kişinin test edilmesinde kullanılacak Koronavirüs tanı kitleri için enzimleri üretebileceklerini söyledi.  

Prof. Dr. İsa Gökçe başkanlığında yürütülen çalışmalarda elde edilen başarının önemine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Kısa, “İki hafta süren çalışmalar sonucunda enzim üretiminde başarıya ulaştık. Şu anda elimizdeki enzimler kullanılarak 10 binden fazla tanı kiti üretilebilir. İhtiyaç halinde 2 hafta içerisinde 1 milyon tanı kiti için enzim üretebilecek kapasitedeyiz” dedi.

“Enzimler rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretildi”

Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Elemanı Rizvan İmamoğlu ise çalışmaların safhalarından bahsederek, “Koronavirüs tanısında kullanılan Revers Transkriptaz ve DNA Polimeraz enzimleri, rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretildi. Üretilen 2 enzim yerli ya da başka bir firmanın kitinde kullanılabilecek” diye konuştu.

Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun: Gerçekleştirilen çalışmada elde ettikleri başarıdan ötürü Bilim İnsanlarını Tebrik etti ve “El birliğiyle bu süreci aşacak ve birlikte başaracağız” mesajını verdi.

Küresel bir sorun haline gelen Koronavirüs salgınına karşı ülkemizde de ciddi bir mücadelenin verildiğini hatırlatan  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Ülkemizde, Cumhurbaşkanlığımız bünyesinde Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda Koronavirüs pandemisinin önlenmesine yönelik ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bu doğrultuda Yükseköğretim Kurulumuz (YÖK) ile birlikte TÜBİTAK’ın da destekleri ve koordinasyonunda üniversitelerimiz çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalardan biri Bartın Üniversitesi ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından gerçekleştirilmiş ve Koronavirüs tanı kitinde kullanılan enzimlerin yerli olarak üretmesi sağlanmıştır. Yurtdışından çok yüksek maliyetlerde, sınırlı sayıda ve uzun zaman diliminde tedarik edilen enzimlerin üretilmesiyle pandemiye karşı mücadelede elimiz güçlenmiştir. Emeği geçen Bartın Üniversitesi bilim insanlarımıza ve ‘Birlikte Başarıyoruz’ sloganıyla yola çıktığımız paydaş üniversitemizden bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum” diye değerlendirmelerde bulundu.
  • Fakültemiz MBG Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahriye ZEMHERİ NAVRUZ'un TÜBİTAK Projesi Kabul Aldı.

  • "Mezunlarla Buluşma Etkinliği" Mezunlarımız Medine DOĞAN SARIKAYA ve Seher ŞAHİN'in Katılımlarıyla Gerçekleştirildi.

  • Fakültemiz Öğrencisinin "Topuk Kanından Hızlı Tanı" Çalışmasına Birincilik Ödülü

  • Fakültemiz Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi.

  • TÜBA ve TÜBİTAK Ödüllü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ramazan YILMAZ'a Teşekkür Belgesi Verildi.

  • Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan YILMAZ “TÜBA-GEBİP” ve “100.Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü” aldı.

  • Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Yılmaz, TÜBA-GEBİP ödülü aldı

  • “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” Kapsamında Fakültemiz Öğrencilerinin 7 Projesi Destek Almaya Hak Kazandı.

  • Fakültemiz 1. Sınıf Öğrencilerine Yönelik Oryantasyon Eğitimi Etkinliği Gerçekleştirildi.

  • Üniversitemiz Öğrenci Projeleriyle Türkiye 3.sü Oldu