image/svg+xml
image/svg+xml

Dünya Kanser Günü Konferansı

Üniversitemizde “4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla düzenlenen konferansta kanserde erken tanının önemine vurgu yapılarak, üniversite bünyesinde kurulan laboratuvarda planlanan çalışmalara değinildi.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri ve Fen Fakültesi ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu iş birliğinde “Dünya Kanser Günü” dolayısıyla bir konferans düzenlendi. Etkinlikte konuşan Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, Kanser Birimi Sorumlusu Sevilay Dikyurt, “Farkındayız, Kanseri Yeneceğiz” adlı bir konuşma yaptı.

Dikyurt, kanserin Dünya’da ve ülkemizde görülme sıklığı ve öldürücülüğü açısından kalp ve damar yolu hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, ‘kanser oluşumunu’, ‘kanser yapan etmenler’ ve ‘hangi organlarda kanser olur’ başlıklarında sunumlar yaptı.

“Kanserde erken teşhis ve tedavi çok önemli”
Kanserde erken tanının önemine vurgu yapan Dikyurt, “Kanserin belirtileri: Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, uzun süre iyileşmeyen yaralar, ses kısıklığı ve sebepsiz öksürük, ben ve siğillerin büyümesi, renk ve şekil değiştirmeleri, meme veya herhangi bir yerdeki şişlik ve sertlik, vücudun herhangi bir yerinden gelen akıntılar ve normal dışı kanamalar, büyük veya küçük abdest yapmadaki değişiklikler. Kişiler bu değişiklikleri gördüğünde hekime başvurmaları oldukça önemlidir.” dedi.

Hücrelerin kansere dönüşümü anlatıldı
Üniversitemiz Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ ise “Siyanido- Esaslı Yeni Koordinasyon Bileşiklerin Antikanser Etkilerinin in vitro Olarak Araştırılması” adlı çalışmadan elde edilen sonuçları aktardı.

“Normal bir hücre nasıl kansere dönüşür?” sorusuna da cevap veren Prof. Dr. Karadağ, “Bütün kanser tipleri vücudun temel yaşam ünitesi olan hücrelerimizden gelişirler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre ne kadar bölüneceğini bilir ve gerektiğinde ölmesini de bilir. Buna APOPTOSİS yani hücrenin programlı ölümü denir. Normalde vücudun sağlıklı ve düzgün çalışması için hücrelerin büyümesi, bölünmesi ve daha çok hücre üretmesine gereksinim vardır. Kanser hücreleri, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Fazla hücrelerin kütleleri bir büyüklük veya tümör oluştururlar.” ifadelerini kullandı.

Antikanser Araştırma Laboratuvarı kuruldu
Prof. Dr. Karadağ, araştırmacılara kanser ile ilgili çeşitli çalışmaların ve deneysel uygulanmaların yapılabilmesi için Bartın Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı bünyesinde Antikanser Araştırma Laboratuvarı kurulduğunu da söyledi.

Laboratuvar bünyesinde yapılması planlanan çalışmalara da değinen Prof. Dr. Karadağ, “Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un destekleriyle kurulan laboratuvarımızda; kanser araştırmaları, ilaç geliştirme, protein, hormon, aşı üretimi, madde uygunluk çalışmaları, moleküler yolakların aydınlatılması, bitki ekstrakt çalışmaları ve biomarker geliştirme faaliyetlerinde bulunabileceğiz.” şeklinde konuştu.


 
  • Fakültemiz MBG Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahriye ZEMHERİ NAVRUZ'un TÜBİTAK Projesi Kabul Aldı.

  • "Mezunlarla Buluşma Etkinliği" Mezunlarımız Medine DOĞAN SARIKAYA ve Seher ŞAHİN'in Katılımlarıyla Gerçekleştirildi.

  • Fakültemiz Öğrencisinin "Topuk Kanından Hızlı Tanı" Çalışmasına Birincilik Ödülü

  • Fakültemiz Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi.

  • TÜBA ve TÜBİTAK Ödüllü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ramazan YILMAZ'a Teşekkür Belgesi Verildi.

  • Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan YILMAZ “TÜBA-GEBİP” ve “100.Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü” aldı.

  • Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Yılmaz, TÜBA-GEBİP ödülü aldı

  • “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” Kapsamında Fakültemiz Öğrencilerinin 7 Projesi Destek Almaya Hak Kazandı.

  • Fakültemiz 1. Sınıf Öğrencilerine Yönelik Oryantasyon Eğitimi Etkinliği Gerçekleştirildi.

  • Üniversitemiz Öğrenci Projeleriyle Türkiye 3.sü Oldu